TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI S.S.S.
- Tezsiz yüksek lisans programın içeriği nedir?
Tezsiz yüksek lisans programı, en az on adet ders ve dönem projesinden oluşur. Bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren en az bir dersin lisansüstü eğitimi sırasında alınması zorunludur. Öğrenci, dönem projesi dersinin alındığı yarıyılda dönem projesi dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı proje ve/veya rapor vermek zorundadır. Dönem projesi dersi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. (YU Lisansüstü programları Uygulama Esasları Madde 8 (2))
- Lisans programından ders alınabilir mi?
Öğrencinin alacağı derslerin en çok ikisi, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla, lisans derslerinden seçilebilir. (YU Lisansüstü programları Uygulama Esasları Madde 8 (3)) Ayrıca enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden en fazla 3 ders seçilebilir.
- Dersler için başarı koşulu nedir?
Herhangi bir dersten başarılı sayılmak için lisansüstü (yüksek lisans/doktora/sanatta yeterlik) öğrencisinin en az (B-) notu almış olmaları gerekir (YU Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği Madde 24 (2))
- Diğer programlardan dersler alabilir miyim?
Öğrenci, Yaşar Üniversitesi’nin diğer lisansüstü programlarından en fazla iki olmak üzere ders alabilir (Bkz. Lisansüstü Programlar Yalınlaştırma Kuralları). Programın zorunlu dersler havuzundaki dersler bu sayının dışındadır. Çok-disiplinli programlar için bu sayı en fazla 6 olarak uygulanır. Tezsiz yüksek lisans programına kayıt olan öğrenci, aynı adlı tezli yüksek lisans ve doktora programında yer alan dersleri, eğer varsa ilişkin ön koşulların sağlanması koşulu ile belirli bir sayı sınırı olmaksızın alabilir.
- Programın azami süresi ne kadardır?
Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl, en çok üç yarıyıldır. Bu sürenin sonunda başarısız olan veya programı tamamlayamayan öğrencinin kayıtlı olduğu program ile ilişiği yönetim kurulu kararı ile kesilir. (YU Lisansüstü programları Uygulama Esasları Madde 10 (1))
- Proje danışmanım ne zaman atanmalıdır? Danışman atama süreci nasıldır?
Tezsiz yüksek lisans programında enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığı her öğrenci için ders seçiminde ve dönem projesinin yürütülmesinde danışmanlık yapacak bir öğretim üyesi veya doktora derecesine sahip bir öğretim görevlisini en geç birinci yarıyılın sonuna kadar belirler. Doktora derecesine sahip öğretim görevlilerinin proje danışmanı olarak atanmasında, doktorasının proje konusu ile doğrudan ilişkili olması veya programa ilişkin alanda en az iki yıllık iş deneyimi aranır. (YU Lisansüstü programları Uygulama Esasları Madde 11(1-2)) Enstitü dönem projesi danışman atamalarını öğrencinin başvuru süreci kapsamında değerlendirerek ilk kayıtlanma ile birlikte gerçekleştirmektedir.
- Proje konusu ve danışmanı değiştirilebilir mi?
Öğrencinin istemi üzerine, proje danışmanının onayı, anabilim/anasanat dalı başkanının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararı ile proje başlığını veya konusunu değiştirebilir. Öğrenci veya proje danışmanının başvurusu üzerine, anabilim/anasanat dalı başkanının görüşü ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile proje danışmanı değiştirilebilir. (YU Lisansüstü programları Uygulama Esasları Madde 11(3))
- Projeyi kim değerlendirir? Değerlendirme süreci nasıldır?
Proje çalışması, danışmanın yönlendirme ve denetimi altında sürdürülür. Öğrenci, dönem projesine kayıt olduğu dönemin sonunda, proje danışmanına yazılı proje ve/veya rapor vermek zorundadır. Danışman, dönem projesi dersinin başarı durumunu; kabul (S), ret (U) veya düzeltme (I) harf notlarından birisi ile belirtir. (U) notu alan öğrenci, azami süresi tamamlanmamış durumda ise dönem projesi dersine izleyen dönemde kaydolur. Projesi hakkında (I) düzeltme notu verilen öğrenci en geç bir ay içinde düzeltmeleri yapılan projesini danışmanına teslim eder. Danışman, düzeltmiş proje için, kabul ve ret kararı vererek sonucu enstitü müdürlüğüne iletir. Projesi başarısız bulunarak ret kararı verilen öğrenci, azami süresi tamamlanmış durumda ise kayıtlı olduğu program ile ilişiği yönetim kurulu kararı ile kesilir. (YU Lisansüstü programları Uygulama Esasları Madde 12(1-2))
- Mezuniyet için genel not ortalaması koşulu var mıdır?
Öğrencinin herhangi bir lisansüstü programından mezun olabilmesi için genel not ortalamasının en az 3,00/4,00 olması gerekir (YU Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği Madde 24 (4))